URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2017, 12:21

Pentru o comunitate sănătoasă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zilele de vară sunt o provocare pentru donarea de sânge. Motivele? Temperaturile ridicate, la care nu ne adaptăm uşor şi care determină un ritm de viaţă mai lent, vacanţele binemeritate şi chiar comoditatea.

Este un fenomen general la nivelul ţării, căruia reţeaua centrelor de transfuzie îi face faţă extrem de greu, din prea multe puncte de vedere: personal insuficient, program de recoltare a sângelui adaptat sezonului estival şi caracteristicile biologice ale donatorului. Regula s-a „respectat” şi în acest an, cererile spitalelor depăşind semnificativ capacitatea centrelor de transfuzie de a le onora!

Este important să se ştie totuşi că patologia care necesită transfuzie nu ţine cont de perioada de vară sau vacanţă, ba dimpotrivă. De aceea, numărul persoanelor care donează sânge trebuie să fie constant, zi de zi, indiferent de sezon, deci şi vara.

„Clientul” nostru este omul sănătos, care ştie să-şi aprecieze starea de bine, fizică şi psihică deopotrivă, care îi permite să facă acest gest. Care are motivaţia extraordinară a susţinerii vieţii celor aflaţi în impas major, impas ce şterge orice diferenţă de sex, vârstă, apartenenţă socială...

Zi de zi experimentăm situaţii care ne aduc aminte de cât de preţios şi motivant este gestul donării de sânge, şi este de remarcat reacţia celor care înţeleg şi promovează acest comportament sănătos prin exemplul personal. Răspunsul la apelurile noastre repetate a fost şi în această vară prompt, iar numărul donatorilor s-a redresat la o medie de 40-50 pe zi.

Terapia transfuzională nu are pauză, aşa că îi invităm pe cei care nu au făcut acest gest să se informeze (www.proviataoradea.ro), să rezerve o oră sau două pentru vizita la centrul de transfuzie. Iar cei care sunt deja donatori, să revină cu regularitate. Donarea de sânge este trăsătura definitorie a unei comunităţi sănătoase...

Ligia Burtă
Director
Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON